Brandsikring

Skadeforebyggende vejledninger angående brandsektionering og -sikring af bygninger er tilgængelige nedenfor.

Bygning/Løsøre Særlige krav
Brandsikring Brandkamserstatning
Smitte over tag
Branddøre og -porte
Flugtvejsdøre
Rør- og kabel-gennemføringer
Brandspjæld

Slukningsanlæg på
møller og kølere,
krav og serviceaftale
(pdf)

Oplag og håndtering af bekæmpelsesmidler, bejdsemidler og medicin (pdf)

 

 

Brandkamserstatning

Risikobeskrivelse

Selvom et fabrikskompleks, er opdelt i brandsektioner af BS-konstruktion 60, eksisterer der en risiko for, at der kan ske omfattende skader på bygninger og anlæg, som følge af en brand. Årsagen hertil er, at der ofte er store sammenhængende tagflader med tagdækning af tagpap.

Risikoforbedring

Udførelse af brandkam

Hvor brandadskillelserne er afsluttet med brandkam eller, hvor det er muligt at etablere en sådan, skal den føres 0,3 / 0,5 m op over tagfladen, hvis dette ikke allerede er tilfældet. Hvor tagpappen er ført henover brandkammen skal den erstattes med en ubrandbar tagdækning eller inddækning.

Udførelse af brandkamserstatning

Brandkamserstatningen kan etableres ved, at udbygge tagfladen til en BD-konstruktion 60 mindst 5 meter ud fra brandadskillelserne. Væggen skal være ført op til tæt forbindelse med den yderste tagdækning.

NB:

Det skal fremhæves, at en brandkamserstatning kun er en erstatning for en egentlig brandkam. Der bør derfor primært vælges at opdele i brandsektioner, som afsluttes med brandkam.

Eksempel på brandkamserstatning (BD 60)

Brandvæggen føres op og fuges til tagbeklædningens underside. Under hver anden eksisterende lægte fastsømmes en ny lægte på kant, og der anbringes 2 x 50 mm fastholdt brand batts mellem lægterne. Reguleres de brandtekniske til virksomheden af De Tekniske Forskrifter, skal afstanden ud fra brandvæggen minimum være 2,5 meter på hver side af denne eller 5 meter ud til en side. Isoleringsmaterialet fastholdes med 2 mm. Galviniseret tråd pr. 20 cm. parallelt med spærene. Tråden afdækkes med et 1” x 4” forskallings-brædt. Hulrum, mellem brandvæg og det første spær, udfyldes med brandbatts, der fastholdes med et forskallingsbrædt. Konstruktionen afsluttes indvendig med en klasse 1 beklædning f.eks. 9 mm. gipsplade eller 25 mm. træbetonplade.
Se eksempler på brandkamserstatninger her.

 

Smitte over tag

Risikobeskrivelse

Selvom et fabrikskompleks, opdeles i brandsektioner, eksisterer der altid en risiko for, at en brand kan anrette omfattende skader på bygninger og anlæg, når f.eks. store sammenhængende tagflader med tagpap antændes.

Tagbrande opstår ofte som følge af varmt arbejde på taget - f. eks. tagdækningsarbejde med åben ild, svejsning etc. - eller opstår i en produktionshal, hvorefter den breder sig til taget via ovenlys, udsugningsanlæg o. lign.

Det ses også at tagbrande breder sig hen over brandsektionsadskillelserne og derefter via ovenlys, udsugningshætter m.m. brænder ned i nabobrandsektionerne.

Risikoforbedring

Risikoen for brandspredning via tagfladen kan nedsættes ved at udføre murkronens afslutning over tag med en 50 cm høj brandkam (BR08) eller med en 5 m bred vandret brandkamserstatning indvendig i tagkonstruktionen ved den brandsektionerende væg.

Endvidere bør tagflader med brandbar tagdækning opdeles i sektioner, så den brandbare tagdækning ikke føres hen over sektionsopdelingen.

For bygninger med:
  • Lav brandbelastning bør den sammenhængende tagflade med brandbar tagdækning ikke overstige 5.000 m²
  • Med emballerede produkter, brandfarlig virksomhed eller oplag bør den sammenhængende tagflade med brandbar tagdækning ikke overstige 2.000 m²

Hvor der undtagelsesvis anvendes brandbare isoleringsmaterialer i tagkonstruktionen bør felterne med brandbare isoleringsmaterialer sektioneres med 2,5 m brede bælter med ikke brandbar isolering for hver 2.000 m² i bygninger med lav brandbelastning og 1.000 m² i bygninger med emballerede produkter, brandfarlig virksomhed eller oplag.

 

Branddøre og -porte

Risikobeskrivelse

Branddøre og -porte, transportbånd samt rulle- og conveyorbaner giver ofte problemer ved gennemføringer i brandsektioner og etageadskillelser med stor risiko for brand og røgspredning gennem åbningen. 

Da disse døre/porte ofte er forbundet med færdigvare - og emballagelagre som er specielt sårbare overfor røg- og varmepåvirkninger, er det meget vigtigt at der fokuseres på etablering af brandteknisk forsvarlige løsninger. 

Risikoforbedring

  • Branddøre, -porte og -lemme er ofte det svageste led i en brandopdeling, og derfor er det vigtigt at: 
  • Branddøre, -porte og –lemme m.fl. serviceres og vedligeholdes løbende – evt. ved tegning af vedligeholdelsesabonnement.
  • Der installeres røgdetektorstyring med holdemagnet på branddøre og –porte, – et ABDL anlæg (Automatisk BrandDørLukning) f.eks. på BS-dør 60 eller BS-faldlem 60/BS-skydelem 60. 
  • Transportbånd, rulle- og conveyorbaner afbrydes i lukkelinien, og det skal sikres, at emner ikke kan standse op i lukkelinien og hindre lukning 
  • Det sikres, at branddøre og –porte m.fl. altid er selvlukkende og kan lukkes helt, f.eks. ved at  opsætte friholderværk ved branddøre og –porte.

 

Flugtvejsdør

Risikobeskrivelse

Flugtvejsdøre åbner i forkert retning.

Nye tilbygninger i form af f.eks. indgangspartier placeres ofte på en eksisterende flugtvej. Det er vigtigt at sikre sig, at dørene fortsat åbner i flugtretningen fra rummet – det vil typisk sige ud ad.

Hvor døre åbner ind i rummet, er flugtvejen ulovlig.

Risikoforbedring

Man bør på projektstadiet sikre sig, at flugtvejsdøre efter endt ombygning åbner i flugtretningen.

Det er ligeledes vigtig at sikre sig, at flugtvejsdøre indvendig er forsynet med vrider på låsen.

Herved kan døren altid låses op indefra uden brug af nøgle eller anden form for værktøj.

 

Rør- og kabelgennemføring

Risikobeskrivelse

Brandsikre vægge og etageadskillelser må ikke fremstå åbne efter gennembrydning.

Der skal kun et meget lille hul til, for at ild og røg kan slippe ind i næste rum eller ind i bygningens konstruktion. Sker det, er væggen stort set værdiløs, og det samme gælder, hvis man har blokeret dørene med kiler eller lignende. Er vægge og etageadskillelser intakte og dørene lukkede, vil en brandvæg kunne forhindre en brand i at sprede sig i op til halvanden time.

For at hindre spredning af brand eller røg gennem sektioneringen, skal utæthederne tætnes i en brandmæssig kvalitet svarende til den øvrige del af sektioneringen.

Risikoforbedring

Alle huller skal lukkes på en sådan måde, at væggenes brandmæssige egenskaber ikke forringes.

Der er adgang til information på www.brandsikker.dk, hvor man også kan bestille gratis materiale om, hvordan man sikrer sin virksomhed mod større brande.

 

Brandspjæld

Risikobeskrivelse

Rørsystemer til udsugning og ventilation passerer ofte flere brandceller og er dermed en kilde til spredning af røg og sod til store dele af virksomheden i tilfælde af brand.

Er denne røg eller sod korrosiv, beskadiges samtlige ubehandlede metaloverflader i maskiner og tilhørende elektronik.

Risikoforbedring

Det anbefales derfor at installere en røgdetektor centralt på sugesiden samt at montere brandspjæld på strategiske placeringer i forhold til den øvrige brandsektionering.

Detektoren skal stoppe anlægget, når der registreres røg. Detektoren skal endvidere give impuls-udløsning af brandspjæld placeret i kanalerne, hvor disse er ført igennem brandadskillelserne.