Selvinspektion

Skadeforebyggende vejledninger fokuserende på indførelse af selvinspektionsrutiner findes her.

Overblik over virksomhedens bygninger set fra oven. All risk-løsøreforsikring er en omfattende dækning af virksomhedens løsøre.
Personer Bygning/Løsøre
Egenkontrol/ selvinspektion Værnemidler, kontrol af Fyraftenseftersyn
Selvinspektionsrutine for virksomheden

 

Kontrol af værnemidler

Risikobeskrivelse

Tilstedeværelsen af værnemidler kan være afgørende for, om en skade bliver kortvarig eller livsvarig.

Værnemidler som f.eks. øjenskyl, åndedrætsværn og forbindsstoffer har en udløbsdato, hvorfor det er nødvendigt at kontrollere, at denne ikke er overskredet.

Risikoforbedring

Sikkerhedsudstyret bør kontrolleres regelmæssigt, så det i mængde og kvalitet er funktionsdueligt.

 

Fyraftenseftersyn

Risikobeskrivelse

Erfaringerne gennem årene har vist, at adskillige brande, herunder en del storbrande, er opstået i tidsrummet umiddelbart efter arbejdstids ophør.

Ved mange af disse brande kan brandårsagen henføres til "fejl" (uforsigtighed eller forglemmelser), som er begået i tiden lige før arbejdstids ophør.

Den overvejende del af disse fejl vil kunne opdages og elimineres ved udførelsen af et grundigt fyraftenseftersyn.

Risikoforbedring

Selvom der i lange perioder arbejdes i 2 eller 3 holds skift på flere maskiner/anlæg, hvilket betyder der er mennesker på virksomheden det meste af døgnet, skal vi alligevel under hensyn til de ovenfor anførte betragtninger foreslå, at det eksisterende fyraftenseftersyn udbygges, så det foregår efter en fast runderingsplan eller checkliste.

Fyraftenseftersynet bør op til weekends o. lign. perioder, hvor hele virksomheden ligger uovervåget hen, omfatte samtlige lokaler og områder i det fri.

I de områder, hvor der ikke arbejdes i 3-holdsskift, bør der foretages fyraftenseftersyn dagligt ved arbejdstids ophør eller ved ophør af 2. skift.

Det er vigtigt at fyraftenseftersynet bliver tilpasset den enkelte virksomhed, og ikke mindst at fyraftenseftersyn udføres hver dag.

Til nærmere orientering om, hvorledes fyraftenseftersynet kan udføres, henvises til skemaet Fyraftenseftersyn, samt tilhørende bilag til Fyraftenseftersyn, som findes sidst i dette afsnit.

Fyraftenseftersynet kan være et alternativ til vægterordning.

Bilag til fyraftenseftersyn

Fyraftenseftersyn

Et vigtigt redskab i kampen mod brandskader er fyraftenseftersyn. Udføres fyraftenseftersynet efter en i forvejen udarbejdet checkliste, er der stor mulighed for, at et eventuelt brandtilløb ikke bliver noget tilløb overhovedet, eller, hvis tilløbet bliver til en brand, at skaden bliver begrænset. Nu er det ikke kun brandskaderne, der kan begrænses ved et fyraftenseftersyn, men også tyveri- og hærværksskader.

I det følgende skal gives et eksempel på, hvorledes en sådan checkliste kan udformes. Selve udformningen er selvfølgelig afhængig af den enkelte virksomheds karakter og opbygning. Den viste checkliste er udarbejdet, så den kan anvendes på hele virksomheden. For større virksomheder vil det nok være naturligt at udarbejde en checkliste for hver afdeling.

Hvem skal foretage fyraftenseftersynet?

Dette afhænger selvfølgelig igen af den enkelte virksomhed; men det vil være naturligt at finde den eller de personer blandt værkførere, afdelingsledere, portnere, vægtere, varmemestre eller for den sags skyld andre, der udpeges til det.

Instruktion

Uanset hvem der skal foretage fyraftenseftersynet, kræves det, at den pågældende har modtaget instruktion i, hvorledes fyraftenseftersynet skal udføres.

Instruktionen bør blandt andet omfatte:

  • Hvilken rute der skal følges gennem virksomheden
  • Hvilke ting der skal ses efter
  • Hvordan journalføringen skal ske
  • Hvornår eftersynet skal foretages
  • Hvordan der skal reageres på eventuelle fejl, som konstateres ved eftersynet

Skema Fyraftenseftersyn finder du i kolonnen til højre.

Hertil bemærkes:

Ruten

Ruten skal udformes således, at den, der foretager eftersynet, kommer gennem alle de lokaler og passerer alle de objekter, som kan give anledning til et brandtilløb. Ved tilrettelæggelse af ruten skal man også tage hensyn til, hvor lang tid det vil tage. Varer eftersynet længere end en time, bør det deles mellem flere.

Hvilke ting

Hvilke ting, der skal ses efter, varierer fra virksomhed til virksomhed, men ved udformningen af checklister kan man sikre, at objekter med betydning for sikkerheden, herunder brand- og tyverisikkerheden, kontrolleres i forbindelse med eftersynet.

Journalføring

Journalføringen kan foretages på forskellige måder, men bør kunne udføres uden et større rapporteringsarbejde. Efter vort skøn vil et afkrydsningsskema være den rigtigste rapporteringsform. Rapporteringen bør ske dagligt umiddelbart efter eftersynets afslutning.

Eftersynstidspunktet

Eftersynet bør principielt foretages, når virksomheden er forladt, det betyder, at det bør starte inden for 1 time efter arbejdstids ophør.

Se Fyrafteneftersynskemaet i pdf her  

Se Fyrafteneftersynskemaet i Excel her

 

Selvinspektionsrutine

Risikobeskrivelse

Erfaringerne viser, at skader opstår og udvikler sig, fordi de etablerede sikringsforanstaltninger ikke har været intakte eller velstrukturerede.

Risikoforbedring

Med det formål at sikre, at de forebyggende foranstaltninger altid er intakte, anbefales det at indføre en selvinspektionsrutine.

Selvinspektionen bør udføres med et fast interval, afhængig af risikoforholdene.

Selvinspektionen skal udføres af en betroet medarbejder, og rapporten herfor gennemgås af en leder med den fornødne kompetence, til at få evt. fejl og mangler rettet.

Selvinspektionsrutinen skal mindst omfatte de forhold, der er angivet i skemaet Selvinspektion.

Se Selvinspektionsskemaet her.

Selvinspektion (xlsx)
Selvinspektions (pdf)